DUYURULAR

İzmir harekete geçiyor

İZMİR DURUMU OLUMLU
Açılış konuşmalarının ardından proje hakkında bilgi veren Türkiye’de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliği Projesi Kilit Uzmanı Fernando Alonso, “Projenin adı ‘Harekete Geçme’. Ocak 2018’de çalışmalarımızı başlattık. Türkiye’deki sorunları tespit ettik. Güçlü ve zayıf yönlere baktık. Denizcilik, hava ve kara yolları, kent içi ulaşım gibi konularda eylem planları hazırlandı. Önümüzdeki günlerde bu eylem planları uygulanacak. Tüm toplum bu sürece dahil olacak” dedi.  İspanya ve İskoçya gibi deneyimi yüksek ülkelerden ilham aldıklarını belirten Alonso, “İzmir’de saha ziyaretleri yaptık. İzmir’deki durumu inceledik. Denizcilik sektöründe yeterli bir durum var. Vapurların çoğu erişilebilir. Tabi ki bazı eksiklikler var. Genel manada koşulların İZDENİZ’de iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bazı şeylerin biraz daha iyileştirilmesi gerekiyor. İZBAN’a gittik. Burada da koşullar çok iyi. Platformla araç arasındaki boşluklar kapatılmış. İşaretlemeler burada da yeterli değil diyebiliriz. ESHOT’a gittiğimizde araçların erişilebilir olduğunu gördük. Burada sahada dönüşüm oldukça olumlu. Tabi ki bazı eleştiriler ve öneriler de var. İzmir’de durumun genel manada olumlu olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
İNSAN HAYATINA DOKUNDUK
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Erol Yanar, “İyi ki böyle bir proje başlatmışız. Sosyal sorumluluk projelerinde hep bir eksiklik aranıyor. Bu proje, bu yargıyı kırdı. Bu sadece bir farkındalık projesi değil. Projenin içinde hamileler, yaşlılar, ağır yük taşıyanlar yani hepimiz varız. Karşılıklı istişare içinde olduk. Ayakları yere basan bu proje insan hayatına kısa vadede dokunmayı başardı. Bu proje ile toplum psikolojisine de hizmet etmiş oluyoruz” diye konuştu.
CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak ise kentteki ulaşım faaliyetlerini katılımcılarla paylaşarak, “Ulaşımda erişilebilirlik herkes için bir mesele. Bu konu kent güvenliğini de ilgilendiren bir konu, özellikle çocuklarımızın için bir değer taşıyor. Pek çok düzenleme yapılıyor. Bizim amacımız hiç kimseye ihtiyaç olmadan insanların istediği yere erişilebilmesi. Bir tesisi erişilebilir yapabilirsiniz ama bunun devamlılığı çok önemli. Biz Büyükşehir olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz. Erişilebilirlik standartlarına uymaya çalışıyoruz. Otobüslerimizin yüzde 98’i erişilebilir durumda. Tüm duraklarda engellilerin erişimini kolaylaştırmak hedeflerimiz arasında. Görme engelliler için sesli sistemler devreye sokulacak. Yolcu gemilerimiz de pek çok düzenleme yapıldı, en iyi durumda olanlardan bir tanesi. Raylı sistemlerde de erişilebilir bir durumdayız. Örneğin İzmir, tramvay ve deniz ulaşımı entgresinde dünyadaki 2. kent konumunda” dedi.
Konuşmaların ardından 2019 Dünya Engelli Okçuluk Şampiyonası Birincisi Bahattin Hekimoğlu deneyimlerini paylaşarak engellilerin yaşadıkları zorlukları ve nasıl aşmayı başarabileceklerini anlattı. Çalıştay sonunda “erişilebilir yolcu taşıma hizmetleri deneyimi”ni denizyolunda yaşamak için Bostanlı’dan Konak’a İZDENİZ’e ait vapurla gidecek engelli ve yaşlılardan oluşan bir grup yolcu  iskeleden uğurlandı.
PROJE NEYİ AMAÇLIYOR?
Hareket kısıtlılığı olan bireylerin hayatın içine daha çok katılımını ve ulaşım araçlarını her birey gibi rahatça kullanabilmelerini sağlamayı amaçlayan Proje; Türkiye’nin en kapsamlı erişilebilirlik projesidir. Proje kapsamında; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve ilgili Bakanlıkların yanı sıra kamu, konu ile ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üniversite temsilcilerinden oluşan çalışma grubu sadece proje süresince değil; sürekli görev yapıyor.. Aynı zamanda “Karayolu ve Kentsel Ulaşım”, “Demiryolu”, “Denizyolu” ve “Havayolu”ndan oluşan 4 ana unsurun yanı sıra taşımacılığın bağlantıları ve yeni teknolojilerin kullanımını içeren bir de “Entegre” olmak üzere 5 adet alt çalışma grubu da teknik destek vermeye devam edecek.